Keuzestress: wat wil jíj eigenlijk?

Je kent het misschien wel, je wilt een film kijken op Netflix en bent vervolgens ruim een kwartier bezig met scrollen en zoeken. Of je bent een dag kwijt aan het onderzoeken en afsluiten van je zorgverzekering. Een menukaart met wel vijftig opties of tientallen soorten opleidingen en banen.

Tegenwoordig hebben we heel veel keuze.
Dat lijkt in eerste instantie enkel positief. Meer mogelijkheden betekent ten slotte voor ieder wat wils. Maar er kleven ook nadelen aan. Er gaat een groot deel van onze (kostbare) energie naar het maken van keuzes. Als we Google vragen hoeveel keuzes we gemiddeld per dag maken, is het antwoord 30.000! Dat aantal staat ongeveer gelijk aan het aantal gedachten dat we hebben per dag.

Als we door de bomen het bos niet meer zien, ervaren we keuzestress

Vroeger hadden we niet zoveel om uit te kiezen.
Je had een paar kledingwinkels, drie tv-zenders en als je ging studeren waren er maar een paar opties. Dat is nu wel anders. De wereld is kleiner geworden, we kunnen overal studeren en werken en zelfs in de zoektocht naar een partner lijken, met de komst van online dating apps, de mogelijkheden eindeloos.

Het onderzoeken van verschillende opties vergt tijd, het grote aanbod doet ons soms duizelen (we raken er letterlijk overprikkeld van) en kan zorgen voor angstgevoelens (wat als we het verkeerde kiezen?). We zien door de bomen het bos niet meer en steeds meer mensen ervaren keuzestress. 

Hoe kan je met keuzestress omgaan?
Om gemakkelijker keuzes te maken is het van belang dat je weet wat jij wilt. En dan bedoelen we, wat jij écht wilt en niet wat je denkt dat je moet willen. Een belangrijke basis dus, om jezelf te leren kennen en weten wat je behoeften en wensen zijn. Wat voor de een werkt of goed voelt, werkt voor jou misschien helemaal niet. In een tijd waar we continu te zien krijgen welke keuzes de ander maakt, kan het soms ook doen geloven dat dat jóuw keuze zou moeten zijn. Stel jezelf de vragen wat jij belangrijk vindt en hoe jij een bepaalde situatie voor je ziet.

Neem de ruimte die je nodig hebt om jouw keuze te maken.

Ons advies:
Neem tijd om naar binnen te kijken, in plaats van naar buiten. Vertrouw erop dat jij weet wat het beste voor jou is! Soms is het lastig om jezelf daarin de kritische vragen te stellen. Een coach kan daar goed bij helpen. Bij De Coachkade begeleiden we jou in je thema’s, met passende vragen en/of opdrachten zodat jij weer helder weet én voelt wat je wilt. En zul je zien dat je steeds scherper je eigen keuzes maakt.


Kan je hulp gebruiken bij het maken van keuzes? Dan is coaching misschien iets voor jou. Neem gerust contact met ons op, en vraag naar de mogelijkheden.